Noutăți

Pandemia îi face pe români mai atenți la dietă.

Piața locală de pește și fructe de mare va înregistra o creștere de aproximativ 5%, în intervalul martie – decembrie 2020, conform estimărilor Alfredo Seafood.

Creșterea este generată de interesul tot mai mare manifestat de români pentru o dietă sănătoasă, precum și a beneficiilor recunoscute pe care carnea de pește le are în creșterea imunității organismului. Potrivit reprezentanților companiei și a medicilor nutriționiști, perioada de izolare și debutul sezonului rece pot duce în foarte multe cazuri la scăderea rezistenței la boli, din cauza stresului provocat de pandemie, a lipsei de mișcare, aer curat și expunere suficientă la soare, dar nutrienții din carnea de pește ajută la îmbunătățirea răspunsului imun al organismului.

De la debutul crizei COVID-19, consumul general de pește a scăzut cu 20%, dar odată cu ieșirea din izolare au apărut și semnele de revenire pe acest segment. La nivelul portofoliului Alfredo Seafood, în martie și aprilie, rulajul a scăzut cu 75% în sectorul HoReCa. În mai, după ridicarea restricțiilor, vânzările au revenit la un nivel apropiat de aceeași perioadă din 2019, cu o tendință puternică de creștere a segmentului online, arată compania, într-un comunicat de presă.

„În perioada de izolare, am observat o scădere a cererii de produse de calitate superioară, cum sunt somonul, creveții sau tonul. Această tendință a fost firească în contextul respectiv, deoarece oamenii au fost mult mai atenți cu cheltuielile, având temeri legate de stabilitatea imediată a veniturilor. Totuși, consumul general de pește începe să-și revină în România. Anticipez că majorarea vânzărilor va ajunge la 5% până la finele anului, dar aceste estimări pot oricând să se schimbe din cauza climatului neobișnuit în care ne aflăm. Cred că una dintre cele mai bune strategii de creștere a consumului în următoarele luni constă în stimularea vânzărilor online, de aceea vom accelera investițiile în dezvoltarea magazinul virtual al Alfredo Seafood”, explică Mihai Cristian Dărmănescu, fondator al Alfredo Seafood.

Reprezentantul Alfredo Seafood speră ca piața locală de pește să crească în continuare, în ciuda acestei perioade dificile, pentru a nu se pierde progresele obținute.

„Dacă în 2015 se consumau în România 6 kg/an pe cap de locuitor, în 2019 am ajuns la 8 kg/capita/an și ne situăm în coada clasamentului UE, la acest capitol”, a adăugat Mihai Cristian Dărmănescu.

Dr. Mihaela Bilic, specialist în nutriție, atestă faptul că peștele conține numeroase vitamine, minerale și nutrienți, inclusiv acizii Omega-3, care întăresc imunitatea organismului.

„Auzim des că peștele este benefic pentru sănătate, dar cred că este important să înțelegem și de ce. Acizii grași esențiali Omega 3, care se găsesc din abundență în carnea de pește, contribuie major la reglarea reacției pe care sistemul imunitar o are la o agresiune și care se concretizează printr-un proces inflamator, care trebuie blocat imediat după neutralizarea pericolului. Studiile recente au demonstrat că acizii grași esențiali Omega 3 reduc inflamația acută care însoțește răspunsul imun și stimulează segmentele imunitare necesare apărării organismului”, spune Mihaele Bilic.

Potrivit medicului primar diabet și boli de nutriție, Mihaela Bilic, doza zilnică recomandată de Omega 3 este 2-2,5 grame, iar cele mai bune surse sunt produsele de origine animală: peștele în general și peștele gras de apă rece în special, icrele de pește sau gălbenușul de ou.

„În plus, carnea de pește conține un alt element esențial pentru un sistem imunitar puternic, vitamina D, care este un imunomodulator care crește rezistența organismului la boli. Vitamina D este prezentă în mod natural în grăsimea animală, în alimente precum peștele, ficatul, laptele și brânzeturile. În sezonul rece se recomandă creșterea ponderii acestei substanțe în alimentație, pentru că ne bucurăm mult mai puțin de soare și deci organismul produce mai puțină vitamina D. În ultimii 20 de ani s-a demonstrat asocierea între carența de vitamina D și riscul crescut de a dezvolta diferite boli virale sau infecțioase, risc ce poate fi eliminat printr-o alimentație echilibrată, din care peștele să nu lipsească”, a punctat medicul nutriționist.

Printre peștii și fructele de mare care conțin cea mai mare cantitate de acizi Omega-3 și Omega-6, și care cresc astfel imunitatea organismului, se numără diferite specii sălbatice. În categoria așa-numiților pești economici, o cantitate mare de acizi grași se află în macrou, merluciu, șprot și hering. În categoria produselor de calitate superioară, conduc somonul sălbatic, codul file și creveții.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *