Forbes România a invitat comunitatea de business din România să răspundă la cele mai importante chestiuni ale momentului în cadrul proiectului editorial #reinventarearomaniei. Articol publicat pe forbes.ro, 28.05.2020
Mihai Cristian Dărmănescu, Director General BistroMar și Fondator Alfredo Seafood
Oportunitatea pentru România
Mihai Cristian Dărmănescu: Cred că pandemia a dat un semnal oamenilor și popoarelor că au un parcurs deficitar și i-a trimis în case pentru a medita la ce este de îmbunătățit în viața lor. În opinia mea, România a avut cifre de infectare destul de mici și o rată a mortalității scăzută în comparație cu popoarele occidentale, cum sunt italienii, spaniolii, englezii sau americanii. O oportunitate importantă constă în întoarcerea în țară a circa 1,3 milioane de români, odată cu declanșarea pandemiei. Pentru a valorifica oportunitatea, trebuie să avem planuri de dezvoltare pentru acești oameni și să nu îi abandonăm, lăsându-i să plece din nou la muncă în străinătate, fără a avea șansa de a munci aici în mod satisfăcător. Astfel, valul de revenire a românilor acasă este una dintre cele mai mari oportunități ale acestei perioade, prin care România ar putea să-și revitalizeze piața internă a forței de muncă.
Domenii ce trebuie reformate
Mihai Cristian Dărmănescu: În ultimele două luni, mulți dintre noi am exersat lucrul de la distanță, în sistem remote, deci cred ca digitalizarea este absolut necesară în toate sectoarele economiei, în special în serviciile publice. Aici cred că s-ar putea elibera 20% – 30% din personalul sectorului bugetar, care la acest moment reprezintă 20% din partea activă a forței de muncă. Acești oameni ar trebui reconvertiți spre sectorul privat, care suferă cronic din cauza resursei umane insuficiente. De asemenea, investițiile în infrastructura de transport sunt un bun remediu de a stimula economia în astfel de perioade, când consumul privat scade. La nivelului PIB-ului, investițiile ar putea compensa scăderea consumului.
Măsuri urgente pentru relansare
Mihai Cristian Dărmănescu: Programul IMM Invest, lansat de Guvernul României în aprilie 2020, este o măsură foarte bună și trebuie direcționat în special către modernizarea capacităților de producție. Este important ca România să se concentreze pe exploatarea potențialului propriu de producție, iar în domeniul alimentar, în care activez, cred că lucrăm la sub 50% din acest potențial. Aș impune marilor rețele de retail să cumpere măcar produse prelucrate în România, pentru a susține industria locală. Aceasta ar fi o măsură foarte bună antișomaj și ar conduce la modernizarea și dezvoltarea industriei alimentare românești, care s-ar putea astfel alinia la standardele europene. Cred că o altă măsură ar trebui să vizeze modul în care statul garantează împrumuturile în această perioadă. În cazul programului IMM INVEST, băncile abordează garanția statului ca fiind doar 80%, deci investitorul se vede nevoit să garanteze de fapt integral. Investitorii se simt descurajați, pentru ca nu vor să garanteze cu toată averea un credit acordat cu garanție de la stat. Așadar, consider că statul ar trebui să garanteze 100% aceste împrumuturi.
Revenirea domeniului
Mihai Cristian Dărmănescu: Domeniul alimentar în general – și în special cel al produselor pescărești – nu cred că va fi afectat major, decât dacă pandemia va genera o criză economică gravă. Jucătorii din industrie, care nu se vor adapta, vor dispărea cu siguranță. Adaptarea necesită găsirea unor modele noi, cu eficiență sporită. Deja simțim o presiune mare pe costurile produselor, așadar soluția este de a eficientiza în continuare, prin investiții în soft-uri și echipamente de automatizare și robotizare. Toate acestea sunt costuri pe care cele mai multe IMM-uri românești nu și le permit. De aceea, programe guvernamentale cum este IMMINVEST sunt salutare și trebuie implementate rapid.